Обезлесяването на бразилската Амазонка е спаднало с 22,3 процента през годината

...
Обезлесяването на бразилската Амазонка е спаднало с 22,3 процента през годината
Коментари Харесай

Обезлесяването на Амазонка достигна 5-годишно дъно

Обезлесяването на бразилската Амазонка е спаднало с 22,3 % през годината до юли и по този начин е достигнало петгодишно дъно, съобщава Агенция Франс Прес.

Правителството на президента Лула да Силва се бори да ограничи унищожаването на най-голямата тропическа гора в света.

Сателитно наблюдаване откри, че 9 001 квадратни километра горска завивка е била унищожена в бразилската Амазония от август 2022 година до юли 2023 година, съгласно годишната стратегия за следене на обезлесяването на националната галактическа организация INPE, PRODES.

За първи път достигна по-малко от 10 000 квадратни километра от 2018 г. насам, преди президентството на крайнодесния някогашен водач Жаир Болсонару (2019-2022 г.), който управлява внезапното увеличение на сечта в Амазонка. При Болсонару се наблюдаваше " гърмеж на престъпността след пълното разрушаване на екологичните структури на държавното управление ". Това съобщи министърът на околната среда Марина Силва на конференция.

Откакто встъпи в служба на 1 януари, администрацията на Лула фрапантно усили интервенциите против обезлесяването и глобите за екологични закононарушения.

Въпреки това Силва призна, че държавното управление е изправено пред тежка борба за осъществяване на уговорката на Лула за реализиране на нулево обезлесяване до 2030 година, цитирайки " комбинация от трафик на опиати и оръжия, присвояване на земя и незаконен рандеман и лов на риба ", които подхранват унищожаването на тропическите гори. Амазонка е основен запас в битката против изменението на климата, със стотици милиарди дървета, поглъщащи въглерод, които оказват помощ за ограничение на световното стопляне. Но специалистите споделят, че става все по-крехък и рискува да доближи " повратна точка ", когато огромни елементи умират и се трансформират в савана.

" Това е мощен резултат, който подпечатва завръщането на Бразилия като сътрудник в битката против изменението на климата ", сподели в изказване Марсио Астрини, началник на Обсерваторията за климата, коалиция от екологични групи. Но природозащитниците приканиха държавното управление да ускори ограниченията си против екологичните закононарушения.

" Това към момента е висок % на обезлесяване, предизвести обаче Мариана Наполитано от бразилския офис на Световния фонд за дивата природа (WWF). Амазонка страда от доста високо равнище на заличаване, което прави гората по-податлива на пожари. "

Броят идва дни, откакто INPE заяви за повече от 22 000 пожара в бразилската Амазония през октомври, най-лошият от 15 години за месеца, на фона на тежка суша в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР